التهاب مزمن مفصل جوانان

 آرتریت به معنی التهاب مفاصل است و آرتریت مزمن جوانان، یک بیماری التهابی و مزمن مفاصل است که در کودکان زیر 16 سال رخ می دهد. این بیماری شایع ترین بیماری روماتیسمی و التهابی مفاصل در کودکان است. این بیماری با توجه به شدت بیماری، شرایط ژنتیکی بیمار ممکن است یک یا چند مفصل را گرفتار نماید و درگیری سایر ارگانهای بدن مانند چشم، قلب و پوست نیز در آن دیده می شوند.علت بیماری دقیقا مشخص نیست ولی آنچه که مسلم است این بیماران دارای یک زمینه ژنتیکی برای ابتلا به این بیماری هستند. در این بیماری به دلیل نامعلوم سیستم ایمنی بدن برعلیه بافت مفصل شروع به فعالیت می نماید و آن را غیر خودی تشخیص می دهد. این حالت ممکن است معمولا متعاقب ابتلا به یک عفونت اتفاق افتاد ولی آنچه مسلم است این بیماری نه یک بیماری عفونی است و نه یک مشکل ارتوپدیک.
علائم عمومی مانند: تب، بیحالی، خستگی، بی حوصلگی و کم اشتهائی علائم اختصاصی بیماری
درد مفاصل
که ممکن است منجر به لنگیدن کودک شود. در سنین پائین که کودک تازه راه افتاده است و توان بیان مشکل را ندارد ممکن است با کم تحرکی و بی تحرکی خود را نشان دهد. درد  می تواند با تورم و یا بدون تورم مفاصل باشد.
تورم مفاصل همراه با سفتی آن
این علامت اکثرآ صبحها و بعد از پیداشدن از خواب رخ می دهد. تورم مفاصل بیشتر در مفاصل محیطی مانند انگشتان و مچ های دست و پا، آرنج و زانو خود را نشان می دهد. نبود تورم بیماری را رد نمی کند.
بثورات (دانه های) پوستی
این علامت در بسیاری از بیماریهای مانند بیماریهای ویروسی و …. نیز رخ می دهد ولی خصوصیت آن در این بیماری این است که بثورات مهمولا همراه تب می باشد و با ازبین رفتن تب برطرف می شود. سایر علائم: بزرگی غدد لنفاوی، التهاب چشم   اشکال مختلف التهاب مزمن مفاصل در جوانان : این بیماری انواع مختلفی دارد در بعضی از انواع آن مفاصل بزرگ درگیر است و در بعضی مفاصل کوچک.
در این بیماری عوامل ارثی و عوامل محیطی موثر هستند . اتفاقی که در این بیماری می افتد این است که سیستم ایمنی بدن بر علیه خودش وارد عمل می شود و علت این موضوع ناشناخته است .  پکودک دچار تورم ، سفتی ، درد مفصل بدون علت مشخص شود . کودک بدون علت مشخص بلنگد تب بالای 38 درجه که بیش از 3-2 روز طول بکشد. گرفتن شرح حال و معاینه کامل آزمایش خون: گاه کودک مبتلا به آرتریت روماتوئید جوانان است اما همه این تستها طبیعی است. اقدامات تصویر برداری مثل عکس ساده رادیولوژی . خارج کردن مایع مفصل مبتلا و بررسی آزمایشگاهی آن: با این کار هم درد مفصل کم می شود و هم به تشخیص بیماری نزدیک می شویم. کودکی که مبتلا به  التهاب مزمن مفصل جوانان است در آینده احتمال دارد دچار مشکلاتی شود؟ در صورت درمان منظم و دقیق بیمار ، احتمال بروز این مشکلات بسیار کاهش می یابد .
بیماری چشمی
برای پیشگری از این عارضه معاینه چشم پزشکی منظم لازم  است ( حداقل هر5 ماه یکبار ) اختلال رشد: این عارضه هم به علت خود بیماری است و هم به علت درمانهایی است که برای بیماری انجام می شود . بد شکلی مفاصل بدن: پوکی استخوان: علت پوکی استخوان خود بیماری است البته برخی داروهای مورد استفاده برای درمان به این مسئله کمک می کند . درمان التهاب مزمن مفصل جوانان چیست؟ درمان این بیماری شامل دو قسمت درمان دارویی و درمان غیر دارویی است درمورد درمان غیر دارویی: بیمار باید حرکات و فعالیت کافی داشته باشد و نباید بیمار رابه خاطر بیماریش از فعالیت باز داشت ، فیزیوتراپی . در مورد درمان دارویی: بر حسب شدت و نوع بیماری و شرایط بیمار داروهای مختلفی به کار می رود و معمولآ از ترکیب چند  دارو استفاده میشود. عوارض بیماری:  عوارض چشمی: یکی از عوارض مهم بیماری است و حتی ممکن است منجر به کوری بیمار شود در نتیجه معاینه منظم چشم پزشکی (حداقل هر ماه) در کودک بیمار لازم است .
بدشکلی مفاصل
در صورت عدم درمان مناسب در نهایت مفاصل دچار بد شکلی می شوند. عدم تناسب اندامها: در گرفتاری اندام تحتانی یک طرفه در اوایل بیماری و یا به صورت تاخیری ممکن است اختلاف طول دو اندام پیش بیاید. معمولا با درمان مناسب از بین می رود. اختلال رشد قدی: در کودکان اختلالات رشدی به ویژه رشد قدی ناشی ازبیماری، به هر حال اقدام درمانی جهت جبران اختلال رشد قدی منوط به کنترل کامل بیماری و قبل از کامل شدن بلوغ خواهد بود.
ورزش منظم: ورزش منظم باعث می شود که احتمال بد شکلی مفاصل در این کودکان کاهش میدهد. شنا ورزشی بسیار مناسب است. رژیم غذایی مناسب و شامل کلیه مواد غذایی لازم به خصوص کلسیم و ویتامین D داشته باشد . منبع اصلی شیر و لبنیات است. سرانجام بیماری چگونه است؟ حدود 70 درصد بیماران با درمان مناسب بیماری کنترل شده و علائم آن بدون عارضه جدی از بین می رود ولی نیمی از بیماران درمان شده ممکن است طی ماهها و یا سالهای بعد مجدد عود بیماری را داشته باشند به همین دلیل پس از کنترل و درمان بیماری لازم است کودک حداقل به مدت 2-3 سال از جهت عود بیماری تحت نظر پزشک معالج باشد. کمتر از 20 تا 30 درصد بیماران پاسخ مناسب به درمان نداشته و یا عودهای مکرر بلافاصله پس از کاهش دوز دارو را تجربه می کنند که اصطلاحا این گروه را گروه مقاوم به درمان می گویند. این گروه از بیماران نیاز به درمان طولانی مدت و استفاده از داروهای بیولوژیک را خواهند داشت. عوارض سیستم اسکلتی نیز عمدتا در این گروه دیده می شود. بنابراین بیماران مختلف ممکن است سیر متفاوتی داشته باشد در برخی بعد از مدت کوتاهی (چند ماه) بهبود می یابد و در برخی به صورت طولانی باشد و سالها طول بکشد.
گردآورنده: سرکار خانم غفوری (مربی پیش 2)
تایید کننده: سرکار خانم خمّر (مدیریت آموزشگاه)
منبع: گروه علمی بخش روماتولوژی کودکان- بیمارستان مرکز طبی کودکان، قطب علمی طب کودکان ایران – دانشگاه علوم پزشکی تهران

امتیاز شما به این محتوای آموزشی ؟ جمع امتیاز 0/20