چگونه فضای مجازی را برای بچه ها امن تر کنیم

والدین در حال تربیت نسل جدیدی از بچه‌ها هستند. کودکان تبلت در دست دارند و نوجوانان برای برقراری ارتباط از گوشی‌های هوشمند استفاده می‌کنند، همچنین اکثر مدارس رایانه و تبلت را در برنامه درسی خود قرار داده‌اند. والدین به فرزندان و نوجوانان خود اجازه می‌دهند تلفن همراه داشته باشند زیرا این کار یک روش عالی برای برقراری ارتباط با آنها است و می‌دانند که فرزندانشان کجا هستند و در چه شرایطی قرار دارند. اما والدین امروزی با یک چالش بزرگ هم روبرو هستند، ارزیابی جوانب مثبت و منفی آزادی دیجیتالی به فرزندان و تعیین مرزهای این آزادی که همیشه برایشان مسأله مهمی محسوب می‌شود. در همین راستا کارشناس تربیتی سامانه کدومو در یادداشتی پیرامون انواع کنترل والدین در عصر حاضر مطالبی را عنوان کرده است که در زیر می خوانید: اکثر والدین می‌دانند که محدود کردن دسترسی کودکان به اینترنت می‌تواند بر توانایی آنها در یادگیری و رشد تأثیر بگذارد اما به این معنا نیست که کودکان را در معرض تهدیدهایی که محتوای آنلاین دارد قرار دهند. به همین خاطر ایجاد شیوه‌ای متناسب و در حالت تعادل، برای والدین تبدیل به یک چالش شده است. صحبت با فرزندمان، تشویق به رفتارهای مسئولانه و ایجاد انعطاف‌پذیری دیجیتالی مسأله مهمی است تا کودکان بدانند که در صورت وقوع اتفاقات ناگوار، چه کاری باید انجام دهند. می‌توانیم از اینترنت پاک برای دسترسی فرزندمان استفاده کنیم، سیم‌کارت کودک و سیم‌کارت دانش‌آموز فقط اینترنت داخلی دارند گرچه محتوای سایت‌های داخلی هم به طور کامل برای کودک امن نیستند اما محدودیت‌های را شامل می‌شوند. علاوه ‌بر آن کنترل‌های والدین هم می‌تواند به ما کمک کند تا در دنیای دیجیتال اطراف خود قدم‌های استوارتری بگذاریم، همان‌طور که به کودک خود یاد می‌دهیم وقتی در خانه تنهاست همه درها را قفل کند، باید آموزش دهیم که نیاز است از سیستم امنیتی در دستگاه‌های خود استفاده کند.

انواع کنترل‌ها

صحبت درباره کنترل‌ها گاهی اوقات گیج‌کننده است اما در اصل، سه نوع کنترل وجود دارد که والدین باید از آنها آگاه باشند. کنترل‌های سطح شبکه که روی هاب یا روتر تنظیم می‌شوند و برای همه دستگاه‌های متصل به آن هاب یا روتر اعمال می‌شوند (کل خانواده شما را پوشش می‌دهد.) کنترل‌های برنامه روی سیستم‌عامل یا برنامه‌ای که در حال استفاده است تنظیم می‌شوند. نمونه‌هایی از این موارد می‌تواند تنظیماتی باشد که برای گوگل اعمال می‌شود و نیاز است روی هر دستگاهی که فرزند شما به آن دسترسی دارد اعمال شود.کنترل‌های سطح دستگاه روی خود دستگاه مانند تلفن هوشمند تنظیم می‌شوند و صرف‌نظر از نحوه و محل اتصال دستگاه به اینترنت اعمال می‌شوند.

تنظیمات روتر

برای این کار به دو روش می‌توان اقدام کرد: از طریق اپلیکیشن‌های موبایل روتر و دیگری تنظیمات داخلی دستگاه. اگر روتر یا مودم خود را در به تازگی خریده باشید، می‌توانید اپلیکیشن موبایل آن را نصب‌کرده و در قسمت تنظیمات، به بخش ابزارها (Tools) رفته و گزینه‏ی Parental Control را ببینید. در آنجا تنظیماتی را که مایل هستید، انجام دهید. روش دوم همان روش قدیمی که باید از یک مرورگر وب استفاده کرده و آدرس IP گیت‌وی روتر را وارد و بعد رمز عبور ورود به روتر را بزنید و گزینه‏ی parental control را زده و آن را شخصی‌سازی کنید.

در تنظیمات روتر می‌توانید گزینه‌های زیر را نسبت به حساسیت‌های خودتان شخصی‌سازی کنید:

محدودسازی ساعت استفاده از اینترنت

محدودسازی کلمات و وب‌سایت‌ها

توقف وای‌فای از طریق دستورات صوتی که در مودم‌های نسل جدید وجود دارد.

دستگاه‌های مجهز به اینترنت

همه‏ کنسول‌ها و دستگاه‌های اصلی بازی و گوشی و تبلت‌ها دارای کنترل هستند، اکثر کنسول‌ها و دستگاه‌های بازی گوشی و تبلت از طریق اینترنت فعال هستند، برخی از این سیستم‌عامل‌ها به شما این امکان را می‌دهند تا برای هر یک از اعضای خانواده به‌تناسب سن و نیازهایشان تنظیمات خاصی را انجام دهید.

رایانه‎‏ شخصی و لپ تاپ با سیستم عامل ویندوز: کاربران ویندوز ۱۰ می توانند با استفاده از ویژگی Family Features کاربران با سن کمتر را اضافه کرده و با استفاده از این ویژگی می توانن

د از گزینه های کنترل‌کننده‌ای همچون فیلتر کردن برخی از سایت‌ها، ایجاد محدودیت زمانی و اطلاع از موقعیت مکانی کودکان بر اساس مکانی که وارد ویندوز می شوند، بهره گیرند (البته این ویژگی برای تمام دستگاه‌های دارای سیستم عامل ویندوز قابل استفاده نیست). برای فعال کردن این ویژگی به وب سایت account.microsoft.com/family مراجعه کرده و سپس با کلیک بر روی گزینه “Add a Child” یک آدرس ایمیل یا حساب مایکروسافت برای هر یک از کودکان خود ایجاد کنید و یا در صورتی که آدرس ایمیل دارند، آن‌ها را وارد کنید.

اکنون شما می‌توانید محدودیت‌هایی برای دسترسی کودکانتان به سایت‌ها و اپلیکیشن‌های مختلف ایجاد کنید و همچنین امکان استفاده از بازی هایی را فراهم کنید که برای رده سنی کودکان شما مناسب باشند. همچنین می توانید مشخص کنید که آن ها اجازه خرید از فروشگاه های اینترنتی را داشته باشند یا نه و امکان بررسی فعالیت های اخیر آن ها نیز وجود دارد.

iPhone ، iPad و iPod touch از طریق تنظیماتی که در تنظیمات بخش Screen Time به شما می‌دهد می‌توانید رمز عبور بگذارید، استفاده از Appstore را محدود کنید، برنامه‌هایی که کودک مجاز به استفاده از آن است را مشخص کنید، محدودیت محتوا و حریم خصوصی را برای فروشگاه تنظیم کنید تا موسیقی و فیلم و بازی‌های مناسب رده سنی کودک اجازه دانلود داشته باشد، محتوای وب را محدود کنید، جستجوی وب سیری را محدود کنید، تنظیمات game center را شخصی‌سازی کنید به طور مثال امکان بازی چندنفره و امکان افزودن دوستان و ضبط صفحه را محدود کنید. در سیستم عامل ios امکان اضافه‌کردن چند کاربر وجود ندارد.

در دستگاه‌های اندروید (دستگاه‌هایی که دارای نسخه اندروید ۵ به بالا هستند) امکان ایجاد چند کاربر وجود دارد. پس از ایجاد کاربر جدید می‌توانید با ایجاد محدودیت‌هایی در حساب کاربری کودکان خود، مانع دسترسی آن‌ها به اپلیکیشن‌ها، بازی‌ها و ویژگی‌هایی را که مناسب سن آن‌ها نیست، شوید.

برای ایجاد کاربر جدید در دستگاه‌های اندرویدی، نوار نوتیفیکیشن‌ها را دو بار پایین بکشید و سپس گزینه User را که در قسمت بالای سمت راست صفحه وجود دارد، لمس کنید و در نهایت گزینه Add User را انتخاب کنید. به نسبت رده سنی فرزندانتان می‌توانید تنظیمات دسترسی خاصی به او بدهید.

Kids mode اگر از تبلت یا تلفن هوشمندی استفاده می‌کنید که حالت کودک دارد، راهی عالی برای تبدیل دستگاه به فضایی مناسب برای بازی و یادگیری کودک شما در یک محیط امن است.

این امکان وجود دارد که دسترسی کودکان را فقط به برنامه‌های خاصی محدود کنید و از طریق یک پین کد اجازه دسترسی به بخش‌های دیگر گوشی یا تبلت را ندهید. این حالت برای اندروید 8 به بعد قابل‌استفاده است. همچنین برای کسانی که ورژن‌های قدیمی دارند می‌توانند با جستجوی Kids Home در فروشگاه گوگل‌پلی چنین نرم‌افزاری را دانلود کنند.

کنسول پلی‌استیشن دارای تنظیمات کنترل والدین هستند که انواع بازی‌های قابل پخش و دانلود و همچنین محتوای ویدئویی قابل‌مشاهده را محدود می‌کند. در قسمت حساب‌های کاربری، می‌توانید یک حساب را به عنوان والدین و حساب‌های فرزندان را تعیین کنید و دسترسی آنها مثل رده سنی، پرداخت درون برنامه‌ای و مانند آن را تعیین کنید.

Nintendo Switch گزینه‌های مختلفی برای کنترل والدین دارد تا والدین بتوانند فعالیت‌های فرزندان خود را محدود یا کنترل کنند. برنامه رایگان کنترل والدین Nintendo Switch انجام این کار را آسان می‌کند، حتی وقتی در خانه نیستید.

کنسول Xbox 360 به شما امکان می‌دهد دسترسی به بازی‌ها، فیلم‌ها را شخصی‌سازی و مدیریت کنید. کنترل والدین به شما این امکان را می‌دهد محتوایی مانند بازی‌ها، فیلم‌ها و نمایش‌های تلویزیونی، دسترسی به Xbox Live و مدت زمان استفاده کاربر از این کنسول را به صورت روزانه یا هفتگی محدود کنید. کنترل‌های والدین را با تعریف حساب کاربری می‌توان تعیین کرد.

برای کنسول‌های Xbox One لازم است کاربران با یک حساب کاربری وارد سیستم شوند. کنسول‌ها بر اساس جزئیات دارنده حساب، یک سری تنظیمات پیش‌فرض را اعمال می‌کنند. به عنوان مثال، برای کاربران 17 سال به پایین، خریدها مسدود شده است. دو روش برای تنظیم کنترل والدین در Xbox One شما وجود دارد: یکی از طریق ویژگی “Family” که به کاربران امکان می‌دهد حساب‌های کاربری را با هم در یک کنسول گروه‌بندی کنند. یا با ورود جداگانه به حسابی که ممکن است بخواهید آن را محدود کنید.

گردآورنده: سرکار خانم بادپر (مربی پیش2)

تایید کننده: سرکار خانم خمّر (مدیریت آموزشگاه)

منبع: نی‌نی سایت


امتیاز شما به این محتوای آموزشی ؟ جمع امتیاز 0/20